Hoe een muurtekening bijdraagt aan een motiverende leeromgeving
Motivatie en mbo-studenten worden zelden in één adem genoemd – toch heb ik andere ervaringen.
Vorig jaar stapte ik vanuit mijn achtergrond als illustrator vrij onervaren de schoolwereld van het mbo binnen. Pas tijdens het traject ontdekte ik hoeveel positieve impact het maken van een muurtekening voor een klaslokaal in samenwerking met de studenten kan hebben op hun motivatie.
Daarnaast zorgde het voor een fijne portie sociale interactie, kon ik hun een goede dosis eigenverantwoording opdragen en zag hun competentiegevoel groeien.
Oh ja – de leeromgeving knapte er ook nog van op!

Een motiverende leeromgeving begint bij een motiverende docent!
Gezien de positieve effecten die het maken van een gezamenlijke muurtekening kan hebben op de motivatie van studenten, gun ik elke student wel deze ervaring. Maar aan het begin van deze ervaring staat natuurlijk een motiverende docent die de meerwaarde van een soortgelijk traject begrijpt. Die was er in dit geval zeker wel! En zo werd ik met de opdracht benadert om in samenwerking met 4 studenten aan een grijs klaslokaal heel veel inspiratiewaarde toe te voegen.
Aangezien ik geen deel uitmaak van het onderwijssysteem kon ik echt met een frisse blik starten en kreeg ik samen met de studenten ook nog bijna “carte blanche” voor de invulling van het project. Omdat ik 2 muren ter beschikking had, besloot ik, de grote muur voor de studenten te gebruiken. Hierop moesten hun ontwerpen tot leven komen. De kleinere muur gebruikte ik om mijn ontwerp op te tekenen. Op deze manier kon ik hun parallel aan hun opdrachten mijn eigen werkwijze laten zien die ze voor hun eigen muurtekening konden volgen.
(tekst gaat verder onder de afbeeldingen)
Afbeelding 1: het moodboard, alle ideeën komen hier samen in beeld / Afbeelding 2: vanuit het moodboard heeft elke student een ontwerp gemaakt voor de eigen opdracht
Samen gestructureerd stappen zetten naar een motiverende leeromgeving
“Carte blanche” zei ik … en dat betekent voor mij altijd: moodboard. Hiermee ontwikkel je namelijk een visueel uitgangspunt waar je houvast vind tijdens een ontwerptraject en waar je op terug valt als het lastig wordt. Een waardevolle werkwijze die ik graag gebruik en doorgeef aan de studenten.
In 4 online sessies met kleine huiswerkopdrachten werkten we samen het concept en het uiteindelijke ontwerp uit voor het klaslokaal.
Stap voor stap naar een motiverende leeromgeving met een duidelijke structuur:
- Sessie 1: eigen moodboard maken en de overeenkomsten samen vertalen naar een gezamenlijk moodboard als uitgangspunt
- Sessie 2: van moodboard naar concept, het concept verdelen in 4 werkopdrachten, elke opdracht koppelen aan een student voor de goede portie eigenverantwoordelijkheid
- Sessie 3: elke student presenteert zijn ontwerp, legt uit en ontvangt feedback, we bespreken achtergrond en uitwerking om samenhang tussen de ontwerpen te genereren.
- Sessie 4: bespreking van het ontwerp als geheel, toevoeging van kleur, uitleg over de werkwijze van het overbrengen op de muur
(tekst gaat verder onder de afbeeldingen)
Afbeelding 1: de beamer goed installeren / Afbeelding 2: precisiewerk met de laser / Afbeelding 3: werken met de projectie
De muurtekening komt tot leven in het klaslokaal
En dan is het zover! Twee dagen staan op de planning om het ontwerp over te brengen op de muur. En dat lukt makkelijk!
Er is in die 2 dagen nog extra veel motivatie, interactie en veel hulp voor elkaar te zien tussen de studenten: “Hoe zou jij het doen?” “Zal ik het even overnemen?” “Ik heb even hulp nodig!”
Er komt veel bij kijken: Het ontwerp goed uitmeten op de muur, de beamer precies instellen, de statieven op de juiste hoogte en de laser netjes op de lijn krijgen. Ladder op, ladder af, de passende muziek voor een goede workflow vinden … én natuurlijk heel veel tekenen. Tussendoor samen koffiepauze en lunch houden en ondertussen veel belangstellenden die steeds weer nieuwsgierig komen kijken.
Einde dag 2: het resultaat mag er zijn! Een muurtekening met daarvoor een terecht trotse groep studenten
(tekst gaat verder onder de afbeeldingen)
Afbeelding: de studenten voor hun eigen muurontwerp
Creër ook een motiverende leeromgeving voor jouw studenten
Heb jij ook het idee dat een soortgelijk traject goed van pas zou komen in jouw leeromgeving? Weet dat het altijd mogelijk is, het traject aan te passen aan de beschikbare tijd, de leeftijd, de leeropdracht en het budget.
Graag plan ik met jou gratis en vrijblijvend een
30-minuten inspiratiesessie voor docenten
Ik kijk dan met je mee naar de locatie, bespreken we eventuele ideeën die er al zijn, kan ik je adviseren wat mogelijk is, hoe de begeleiding eruit kan zien en beantwoord ik jouw vragen.
Dit traject is geschikt voor:
- voortgezet onderwijs (alle niveau’s)
- mbo, hbo
- basisonderwijs in aangepaste vorm
Review:
“ Een zeer waardevolle opdracht waar onze studenten veel van hebben kunnen leren. “ – Geartsje, docent FIRDA
” In 1 van onze lokalen wilden we graag een muurtekening die door onze studenten zelf is ontworpen en gemaakt. Daar hadden we alleen wel hulp bij nodig van een expert op dit gebied. Via de socials vond ik Sabine en haar stijl paste helemaal bij onze visie. Door de fijne (online) gesprekken bleek dat ze onze visie heel goed begreep en daarmee goed aan de slag kon.
Nadat onze visie bij Sabine duidelijk was is ze intensief samen gaan werken met 4 van onze studenten om een super tof ontwerp op de muur te krijgen. Sabine heeft dit fantasisch opgepakt en wist zich zonder al te veel inmenging van onze kant super te redden in de begeleiding van onze studenten. Zowel de studenten als ik hebben de samenwerking als zeer prettig ervaren en heeft ze samen met onze studenten een muurtekening gemaakt die mijn verwachting ruimschoots heeft overtroffen.
De samenwerking met Sabine ging als vanzelf. Sabine is zeer pro actief, luistert goed, denkt mee en heeft het vertrouwen gegeven dat ze samen met studenten een mooi resultaat kan opleveren. De studenten heeft ze de creatieve ruimte gegeven voor hun eigen inbreng, elk hebben ze hun eigen gedeelte mogen ontwerpen. Sabine heeft hier vervolgens 1 geheel van gemaakt en hen geleerd hoe ze dit op de muur kunnen aanbrengen. Een zeer waardevolle opdracht waar onze studenten veel van hebben kunnen leren.”