Welk formaat wandkleed kies je voor jouw interieur?

Welk formaat wandkleed kies je voor jouw interieur?

Deze vraag is een belangrijke overweging bij de aanschaffing van een wandkleed. Welke afmeting je wanddecoratie moet hebben is natuurlijk in eerste instantie een kwestie van smaak. En toch zijn er wel een aantal handvatten die je kunt gebruiken om tot het juiste formaat wandkleed aan jouw muur te komen.

Welk formaat wandkleed kies je voor jouw interieur?

Wandkleden worden meestal niet “voor erbij” gekozen. De meeste mensen maken de keuze voor een wandkleed om een indrukwekkend effect aan hun interieur toe te voegen, het moet een grote blikvanger in de ruimte worden! Toch zie je vaak dat de wanddecoratie dan toch nog te klein en te terughoudend wordt gekozen in de afmeting terwijl een blikvanger aan de muur natuurlijk bijna niet groot genoeg kan zijn.

Maar wat zijn nou precies de regels voor een geschikt formaat bij een opvallend wandkleed?

Neem hiervoor de maten (breedte x hoogte)  van de muur die je wil aankleden. Let er wel op dat je niet de muur in zijn geheel meet. Staat er bijvoorbeeld ook een kast of een bank tegen de muur, meet je alleen de vrije ruimte van de muur op waar het wandkleed komt te hangen. Het wandkleed moet voor een mooi effect als grote blikvanger ongeveer 2/3 van de muur in beslag nemen.

 

” Té klein en té terughoudend is een snel gemaakte fout! “

 

Rekenvoorbeeld:
De vrije muur is 2,40m hoog en 2,00m breed, in totaal 4,8m2 meter muur om te vullen. Neem daar 2/3 van en je zit op ca. 3,2 m2.

Kies het juiste formaat:
De wandkleden van de Blijfabriek zijn er standaard  in 3 formaten. Om een volledig beeld te krijgen rekenen wij in dit voorbeeld het vierkante meter formaat uit met de lengte van de roedes waarmee de wandkleden worden opgehangen omdat de ophanging uiteraard ook ruimte aan de muur in beslag neemt.
Maat S: 90 x 135 cm, roede 120cm, totale afmeting ca. 1,62 m2
Maat M: 120 x 180 cm, roede 150cm, totale afmeting ca. 2,70 m2
Maat L: 150 x 225 cm, roede 180cm,  totale afmeting  4,05m2

Voor de muur uit het rekenvoorbeeld zou je dus op het formaat M uitkomen. Je geeft de muur daarmee nog genoeg witruimte om niet bedolven te worden onder het wandkleed maar de muurdecoratie is in dit formaat juist lekker opvallend en wordt een blikvanger in de ruimte!

Hieronder nog enkele tips als je het wandkleed boven een bank of een kast op wil hangen:
• hang wanddecoratie boven een bank of kast altijd vanuit het midden op
• zorg ervoor dat het wandkleed ongeveer 3/4 van de breedte in beslag neemt voor een evenwichtig resultaat
• staat je bank of kast tegen de muur hang je het wandkleed ongeveer 20cm daarboven op
• staat je bank vrij van de muur is het juist leuk als je wandkleed erachter verdwijnt

Met deze tips kom je vast een heel eind bij de keuze voor de juiste afmeting van jouw muurdecoratie. Mocht je een afwijkend formaat nodig hebben kan je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Waar we je niet bij kunnen helpen is in de keuze van het juiste ontwerp: dat is namelijk helemaal persoonlijk en écht een kwestie van smaak. Gelukkig zijn de doeken ook los verkrijgbaar en laten de wandkleden zich in een handomdraai verwisselen. Zo is het niet eens nodig een keuze te maken tussen jouw favoriete wandkleden!

Bekijk de collectie

 

 

Blijfabriek ©