Slim kleurgebruik voor een ruimtelijk effect: een goede basis voor je interieur!
Geen zorgen: Kleur hoeft niet bont te zijn!
Maar als je met een paar basisprincipes rekening houd, kan je jouw saaie muren wel heel goed uit de verf laten komen en creëer je wellicht een veel fijner ruimtelijk gevoel.
Misschien is de vorm van je woonruimte niet optimaal. Het kan dan handig zijn om iets in de ruimte te verdoezelen of juist op iets moois de nadruk te leggen.
Maak gebruik van kleur om een ander ruimtelijk effect te creëren. Hiervoor moet je vooral deze 2 basisprincipes van het ruimtelijk effect van kleur heel goed behartigen.
Wat zijn de sterke, wat zijn de zwakke punten van de ruimte?
Voordat je aan de slag gaat, neem even de tijd om de voor- en nadelen goed in kaart te brengen. Wat vind je mooi, wat vind je lastig aan de indeling of de sfeer van de ruimte? Komt het plafond op je af, is het woongedeelte voor je gevoel één lange pijpenlaan of mis je wat knusheid in je interieur? Als je dit voor jezelf duidelijk hebt, is het heel makkelijk om met deze twee basisprincipes over kleur een gunstiger effect aan te brengen.
2 basisprincipes van kleurgebruik voor een ruimtelijk effect
Principe 1: donkere kleuren komen op je af
Principe 2: lichtere kleuren lijken van je weg te gaan
Zo makkelijk is het!
Denk nu na hoe je dit kunt toepassen om jouw ruimtebeleving te manipuleren.
Plafond:
Heb je een hoog plafond waardoor de ruimte soms wat verloren voelt? Kies dan voor de donkerste kleur op het plafond. Het plafond komt dan iets meer op je af waardoor de ruimte knusser zal aanvoelen.
Heb je juist een laag plafond dat soms iets te bedompt voelt? Draai het andersom, kies de lichtste kleur in de ruimte voor je plafond en het zal optisch opgetild worden.
Muren:
Heb je een woonkamer of hal die heel uitgerekt is en daardoor lang en smal aanvoelt? Kies dan voor een donkere kleur op de kopse muur. Deze muur zal optisch dan meer op je afkomen en de zijmuren naar de zij toe schuiven waardoor je dus een breder ruimtelijk effect krijgt.
Wil je de ruimte juist iets dieper later lijken omdat de oppervlakte te vierkant is of wat klein aanvoelt? Draai het om en breng de donkere kleur juist op de zijvlakken aan. De achterwand lijkt op deze manier verder weg te liggen dan het daadwerkelijk het geval is.
Hoe nu verder met een goede basis?
Als je deze deze basisprincipes bij het aanbrengen van kleur in je interieur toepast, kan het bijna niet mis gaan om een goede basis te creëren die fijn aanvoelt.
” Verdoezel de nadelen, spot on de pluspunten van je indeling! “
Heb je een leuke basis waar je blij mee bent en voel je nu de behoefte om je interieur helemaal eigen te maken? Dan wordt het nu tijd voor het toevoegen van de echte eyecatchers! Hiervoor ben je bij mij natuurlijk aan het juiste adres. Laten we starten om de mogelijkheden en je wensen op een rijtje te zetten. Laat je mailadres achter en ontvang van mij een overzichtelijke keuzehulp, die je verder helpt om te kijken wat goed bij je wensen aansluit en je dus een weloverwogen beslissing kunt nemen voor jouw interieur!